
MANDALA NEDİR?
Mandala Hint dilinde daire anlamına gelir. Bir nevi yaşam çemberini ve evreni temsil eden geometrik şekildir. Bir çok kültürde, hatta mağara dönemi resimlere baktığımızda bu geometrik şekillere rastlarız, kendi kültürümüzde tığ içi oya işi kanaviçe gibi el işlerinde bu geometrik şekillere çok rastlarız. Nasıl onlar sakinleştiriyor, odaklıyor yani bir tür meditasyon oluyorsa mandalalar da meditatif etkiye sahiptir. Psikoloji, psikiyatri bilimi mandalaları terapi tekniği olarak kullanmaktadır. Bu tekniği kullanan psikiyatristler arasında Carl JUNG, Psikolog Antoni Martinez ve klinik psikologlar Ben Michaelis ve Souris Hong bulunmaktadır. Hatta bu iki klinik psikolog “Outside the Lines(Çizgilerin Dışında)” boyama kitabı bile çıkarmışlardır.
Peki ben mandala yaparken nasıl hissettim? Bir kere mandala çizmek önce bilgi istiyor, araştırma yapmak gerekiyor, bu benim bilgiye olan açlığımı da doyuran bir alan. Sonra o anda kendi iç sesimi rahatlıkla dinleyebiliyorum. Zihnimizdeki ses bizlerin iç sesi değildir. Zihnimizde milyonlarca düşünce birbiri ardına konuşur, konuşan dış dünyanın, DNA yolu ile bize aktarılan bilgilerin, çevrenin, ailenin, toplumun, mesleğimizin, dinin vs.nin bize kodladıklarıdır. Onlardan bağımsız bir zihin ancak meditasyon ile mümkündür. Gerçek iç sesimiz ancak bu sayede ortaya çıkar. Aklımız ve yüreğimiz kimi zaman bizi yanıltır ama iç sesimiz asla. Gerçek bir iç ses için egoların törpülenmiş olması gerekir. İşte ben mandala çalışmalarını bu yüzden seviyorum hem yaratıcılığımı tetikliyor hem de ruhumu, iç sesimi dinlendiriyor.
Mandala çizimlerine dairenin merkezinden başlanır ve pergele ve cetvele ihtiyaç vardır. Mandala çizmek her hangi bir resim yeteneği gerektirmez. Vereceğiniz şekiller, çizim de sonsuz özgürsünüz.
Mandala bir nevi dilek, dilerken odaklandığınız düşüncenin yansımasıdır. Kyoto Üniversitesi’nden biliminsanlarının yaptığı araştırmada mutlu ve pozitif insanlarda beynin “Precuneus” kısmının daha büyük olduğu görüldü. Uzmanlar bu çalışma üzerinden Precuneus’un bir kas gibi geliştirebileceği tezini ortaya koydular. Mandala da bir çeşit beyin ve ruh yogası sayılır. insanların olumlu, pozitif düşünmesine katkısı olduğunu düşünenlerdenim.
